Project Danilo

Lieve vrienden,

Een tijd geleden heb ik met een groep vrienden de vereniging NeBo gesticht. NeBo staat voor (je raadt het wel) Nederland – Bosnië. In het Servo-Kroatisch betekent nebo ‘hemel’, waarmee onze vereniging ook een symbolische betekenis krijgt.

Wat willen we doen als NeBo?

Banden leggen tussen Nederland en Bosnië, zodat de mensen van die twee landen elkaar beter leren kennen en van die kennis kunnen profiteren.

Ons eerste project heet Danilo.

Danilo is een jongeman van 20 uit Bosnië. Hij is een basketballer. Zijn talent voor basketbal is in iedere beweging die hij maakt te zien. Zoals hij dribbelt, passt, zich omdraait en met een onbeschrijfelijke souplesse zijn tegenstander weet te passeren, is erg mooi om naar te kijken. Maar even belangrijk als zijn talent voor basketbal, is de manier waarop hij zich in een groep weet te nestelen. Hij ontpopt zich met zijn gevoel voor humor tot playmaker van de kleedkamer en niet slechts op het speelveld.

Danilo heeft heel de maand maart van dit jaar in Nederland doorgebracht, waar hij de kans kreeg met de talenten (spelers onder de twintig, U20) van SPM Shoeters te trainen. Het resultaat daarvan: de Shoeters willen hem bij de groep U23 hebben! Hij wordt gezien als een aanwinst voor de groep en daarom mag Danilo vanaf volgend jaar, voor drie maanden met de U23 groep (talententeam) trainen en spelen.

De Shoeters willen Danilo graag permanent hebben maar Bosnië is geen lid van de EU en Danilo mag alleen voor drie manden, met een toeristenvisum, naar Nederland komen. In die drie maanden tijd wil hij een contract proberen te krijgen bij een van de Nederlandse eredivisie basketbalteams. Als dat lukt, krijgt hij een werkvergunning (net als iedere professionele voetballer of basketballer). Lukt hem dit niet, dan keert hij terug naar Bosnië.

Wij als NeBo zien Danilo graag zijn droom waarmaken: namelijk in de EU aan de slag gaan bij een basketbalclub. Want we geloven dat er weinig zaken zo erg zijn als verspild talent. Als we daar waar het kan, een steentje bij kunnen dragen, geven we deze jongen een kans die hij in eigen land niet aangereikt zal krijgen.

Doe je mee met de talentontwikkeling van Danilo?

Danilo is vanaf begin januari tot begin april bij zijn familie in Rosmalen. We willen je vragen om geld te geven voor zijn reis en noodzakelijke kosten om te basketballen. We denken aan een bedrag tussen de € 10,-  en € 50,-.  Je kunt je bijdrage over maken op NL19 RABO 0300 6595 55  ten name van Vereniging NEBO, met de vermelding ‘Danilo’. Ons doel is om een bedrag van € 2500,- op te halen. Hiervan hebben we al € 1000,- gerealiseerd.

Verder wil Danilo graag goed Engels leren spreken. Hij vindt dat belangrijk voor het basketbal en zijn sociale contacten. Hij leert nu zich zelf Engels en spreekt het op beginnersniveau. We zoeken een vrijwilliger die hem Engelse les gaat geven. Dus als je een student of docent Engels weet die van basketbal houdt laat het ons even weten.

Tot slot zijn je ideeën, suggesties en alle andere steun zeer, zeer welkom.

Met warme groet,

Namens de NeBo,

Goran Trkulja, voorzitter

Maarten Pieters, verenigingslid